Home
Kontakt
Usluge
Konfiguracije
Laptopi
HDD
Graficke kartice
RAM
Procesori
Optika
Monitori
Maticne ploce
Mrezna oprema
Kucista
Napojne jedinice

Servis računara,Nadogradnja,Sastavljanje novih konfiguracija,Čiščenje od virusa,Back-Up podataka,Računarske mreže, Konsultacije

Neke od usluga koje možete ostvariti u našem servisu su:


• Defektaža • Sastavljenje računara • Ugradnja komponenti • Zamjena kućišta • Instalacija operativnih sistema • Instalacija drajvera • Instalacija ostalog softvera • Instalacija periferne opreme (printeri, skeneri...) • Čiščenje virusa • Backup podataka • Podešavanje BIOS-a • Prebacivanje operativnog sistema na novi hard disk • Podešavanje internet-a • Umrežavanje (LAN, WiFi ruteri...) Prilikom prijema računara na servis je obavezno popunjavanje prijemnog servisnog formulara, u okviru kojeg definišete opis kvara, vaše kontakt informacije i druge relevantne informacije.

Instalacija operativnih sistema


Instalacija, re-instalacija i reparacija operativnih sistema Primarni cilj operativnog sistema jeste da računar učini prikladnim i jednostavnim za upotrebu. Da bi Vaš računar funkcionisao ispravno neophodno je da na njemu ima instalisan odgovarajući operativni sistem. Najpopularniji operativni sistem su još uvijek Windowsi XP. Čini se da je Vista pokušana silom biti nametnuta, relativno neuspješno. Do pojave novih Windowsa 7, XP su ipak bili najbolji Microsoftov OS i Vista ih nije uspjela kvalitetno zamijeniti. Vjerujemo da će Windowsi 7 uspjeti u čemu Vista nije jer po onome što smo imali prilike vidjeti, dostojan su nasljednik XP-a. Osim sveprisutnih Windowsa, postoje i drugi sistemi, od kojih je Linux najrašireniji. Pružamo usluge instalacije, nadogradnje i reparacije operativnih sistema sa pripadajučim drajverima za Vaš računar. Kod usluge instalacije Windowsa možete odabrati da Vam instaliramo i ostale često korištene programe ako ih ne želite kasnije instalirati sami. Napomena: Vršimo samo instalacije licenciranih operativnih sistema i softvera.

Back-Up podataka


Pravljenje sigurnosnih kopija korisničkih podataka Backup je sigurnosna kopija važnih podataka. Postoje posebni programi koji periodički rade backup. Kod kućnih korisnika, svakodnevni backup možda i nije potreban, ali povremeno je više nego preporučljivo odraditi taj posao. U backup ne moraju biti uključeni samo određeni direktoriji i datoteke, već se mogu napraviti kopije particija, odnosno čitavog hard diska (ovo se naziva ghosting, naziv je nastao zahvaljujući poznatom programu za tu namjenu - Norton Ghost). Povremena izrada sigurnosnih kopija particija koje sadrže važne podatke ili možda čitavog operativnog sustava, nije loša praksa. Zamislite da ste instalirali nove Windowse, drivere, programe i sve to podesili. Jednostavnim postupkom kreira se datoteka koju možete pohraniti na CD/DVD medije, USB stick ili na drugi prostraniji hard disk. Ako se nešto loše dogodi vašem OS-u ili hard disku, samo se vrati image (datoteka kreirana ghostingom) ranije napravljenog podešenog sustava i za kratko vrijeme računalo je u stanju u kakvom je bilo prije. Napomena: U osnovnu cijenu je uračunat jedan CD/DVD medij. Za veće backupe, preporučujemo snimanje backupa na poseban hard disk.

Mreže


Implementacija i održavanje računarskih mreža Imate dva ili više računara? Moguće ih je povezati žično ili bežično, tako da s jednog imate pristup drugome, da sva ili samo neka mogu pristupati internetu, printeru i ostalim uređajima. Na taj način kreirate LAN (Local Area Network - lokalnu mrežu). LAN ima mnogo prednosti i šteta ih je ne iskoristiti. Primjerice, imate jedan printer spojen na jedan računar. Ako ostali računari nisu umreženi, nećete moći s njih direktno ispisivati dokumente na Vašem pprinteru. Morat ćete dokument koji želite odštampati snimiti na neki prijenosni medij, donijeti taj medij do računara na koje je spojen printer, učitati dokument i tek ga onda odštampati. Umrežavanjem računara izbjegavate nepotrebne radnje, štedite vrijeme i ne ometate ostale korisnike. Druga primjena je spajanje na internet. Ako Već imate ADSL modem/router dovoljno je još malo podešavanja i pokoji kabal ili wifi kartica da svi računari spojite na internet i međusobno u LAN. Nebrojeno mnogo je načina umrežavanja računara. Postoji mnogo mrežne opreme koja ima različite funkcije. Ne morate ništa znati o umrežavanju. Dovoljno je da nam objasnite što biste željeli imati, a mi ćemo osmisliti Vašu mrežu, nabaviti mrežnu opremu ako je potrebna i podesiti sve komponente i računare.